ŚODR w Modliszewicach zaprasza na dwudniowy wyjazd studyjny
„Innowacyjne techniki i technologie produkcji, sprzedaży i przetwórstwa produktów ekologicznych”
Szkolenie odbędzie się w dniach 25-26 października 2018 r.
w Hotelu Eljotul. Staszica 13, 26-200 Sielpia Wielka
Jak produkować lepiej, taniej…
Jak produkować warzywa i owoce ekologiczne, gdzie sprzedać, jak je chronić przed chorobami i szkodnikami, aby nie utraciły na swej wartości biologicznej. To główne tematy dwudniowego wyjazdu studyjnego połączonego z blokiem wykładowym organizowanym przez nasz Ośrodek w dniach 25-26 października 2018 r.
Na szkolenie zapraszamy producentów i przetwórców ekologicznych, handlowców i dystrybutorów ekologicznych środków ochrony roślin oraz osoby zainteresowane programami wsparcia działań na rzecz ochrony powietrza i środowiska.
Województwo świętokrzyskie posiada dużą liczbę gospodarstw ekologicznych, w większości drobnotowarowych i rozproszonych, które pojedynczo nie mają możliwości realnego odpowiadania na potrzeby rynku. Aby zmienić tą sytuację, a tym samym poprawić rentowności i konkurencyjności tych gospodarstw, konieczne jest inwestowanie w najnowsze technologie, przetwórstwo i nowoczesny marketing, co nie jest możliwe bez wspólnych działań i inwestycji.
Celem wyjazdu studyjnego jest zwiększenie rentowności gospodarstw ekologicznych poprzez wprowadzenie do produkcji nowoczesnych technik i technologii produkcji, organizację sprzedaży i przetwórstwa wytwarzanych produktów oraz stworzenie stałego łańcucha żywnościowego od producenta do konsumenta z pominięciem pośredników. Na szkoleniu będą prezentowane gospodarstwa, które zastosowały innowacyjne rozwiązania produkcyjne i marketingowe, i osiągnęły sukces. Realizacja wyjazdu umożliwi również zawiązanie się kontaktów między uczestnikami, które mogą stanowić fundament do powstania potencjalnej grupy operacyjnej, która do realizacji swoich celów wykorzysta działanie "Współpraca".
Zgłoszenia na załączonym formularzu prosimy przesłać na adres e-mail: do dnia 23.10.2018r.
Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Zapewniamy wyżywienie wraz z zakwaterowaniem.
Osoby do kontaktu:
- Marian Szałda, kom. 507 111 241,
- Anna Pilarska, tel. 41 372 22 84.