Informacja dla hodowców drobiu
W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące
ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do
gospodarstwa, w szczególności:
- Zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca, w których utrzymywany jest drób;
- Nie poić drobiu wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie;
- Utrzymywać drób w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
- Utrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków (z wyjątkiem kaczek i gęsi);
- Przechowywać paszę i ściółkę dla drobiu i ptaków w sposób zabezpieczający tę paszę i ściółkę przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami;
- Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami;
- Umieszczać gniazda wewnątrz budynków;
- Dokonywać codziennych przeglądów stad drobiu oraz prowadzić dokumentację zawierającą informacje o wystąpieniu objawów klinicznych.
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.